Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel și cu susținerea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, inițiativa voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, coordonați de către Părintele arhimandrit Ciprian Grădinaru, de a realiza o campanie de donarea de sânge s-a concretizat într-un program național în cadrul căruia toţi cei care au dorit să facă un gest nobil și au înțeles necesitatea actului voluntar de donare de sânge, au participat la acțiunile derulate la centrele de transfuzie din Bucureşti şi principalele orașe din țară.
Exemplul dat de tinerii din instituţii şi unităţi de învăţământ subordonate Ministerului Apărării Naţionale și Ministerului Afacerilor Interne , exemplul tinerilor seminariști, al studenților teologi și al preoților a reprezentat o motivare suficient de semnificativă pentru un mare număr de credincioși care au conștientizat valoarea spirituală a actului donării voluntare de sânge care să poată fi folosit pentru salvarea vieților semenilor noștri.
Campania se deruleză cu sprijinul Centrului de Presă Basilica şi al Ministerului Sănătăţii și s-a extins la nivel național într-un timp destul de scurt, ceea ce demonstrează atât înțelegerea necesităților pe care semenii noștri le au, cât și un sprijin acordat sistemului național de sănătate care se confruntă cu o criză permanentă de sânge pentru transfuzii și proceduri medicale complexe.
Pe lângă dimensiunea social-filantropică, acest program național are și o dimensiune formativă și educativă profundă întrucât îi ajută pe credincioși să înțeleagă valoarea și semnificația acțiunilor voluntare pe care fiecare le poate face sau le poate sprijini și intermedia și îi învață pe cei implicați să se bucure atunci când dăruiesc și să fie recunoscători atunci când primesc.
Dna Fevronia Maria Tănase, voluntar: „Este primul an (n.r. 2014) în care mă implic într-o astfel de campanie. Am descoperit oameni dornici să-şi ajute aproapele, dispuşi să-şi ofere propriul sânge pentru a le salva viaţa, dar care aveau prea puţine informaţii despre ce înseamnă actul donării de sânge, cum şi unde se poate face. De aceea consider că mass-media are obligaţia de a informa oamenii. Cu această ocazie am descoperit experienţe delicate ale unor oameni care aveau mare nevoie de ajutorul nostru. Donatorii sunt oameni cu suflet mare, se gândesc la semenii lor suferinzi, vor să facă acest act de sacrificiu care este, în definitiv, un gest nobil“.
Dna Micşunica Passerini, voluntar: „Locuiesc în Italia de 25 de ani. Îmi programez special sosirile acasă pentru a fi parte activă din acţiunile de donare de sânge organizate aici. Este un lucru pe care, dacă aş da timpul înapoi, l-aş fi făcut de mai multe ori. Din păcate, ne apropiem şi ajutăm oamenii numai când noi înşine trecem prin încercările grele ale vieţii. Acum, vin special, de la mare distanţă, pentru a le fi de ajutor semenilor mei aflaţi în suferinţă şi o fac cu tot dragul, pentru că întotdeauna mă voi simţi legată de acest pământ şi de oamenii săi“.
Responsabil: Arhim. Ciprian Grădinaru
Contact:
Adresa: București, Calea 13 Septembrie, sector 5
Telefon: 0740488429