Centrul multifuncțional ”Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul”





Înfiinţată în anul 2002, Asociaţia filantropică ”Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul” funcţionează ca o organizaţie neguvernamentală obştească de caritate, autonomă, apolitică, neavând scop lucrativ, economic sau comercial. Un proiect important al asociației a fost extinderea, modernizarea şi dotarea Centrului Multifuncţional ”Sfântul Iosif Mărturisitorul”. Implementat în anul 2013, proiectul, cofinanţat de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, a permis amenajarea unui bloc alimentar care să ofere o masă caldă în fiecare duminică pentru 100 de persoane.
Acest proiect a permis înfiinţarea unui adăpost de noapte pentru persoanele aflate în nevoie, care funcţionează şi în prezent (primire şi găzduire temporară, suport emoţional şi consiliere psihologică, informare şi orientare). 
Beneficiarii direcţi ai proiectului sunt: familii monoparentale, familii aflate în dificultate, persoane cu dizabilităţi, vârstnici și alte persoane care nu se pot îngriji singure, persoane fără adăpost, persoane care necesită consiliere. 
Asociaţia filantropică ”Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul” oferă și donaţii (îmbrăcăminte, încălţăminte, pachete de alimente şi dulciuri), ajutoare unor cazuri medicale și realizează acţiuni de conştientizare şi sensibilizare socială.
Un aspect aparte al activităţii desfăşurate de asociaţie sunt numeroasele proiecte care au în vedere sprijinirea, dezvoltarea şi sudarea comunităţii locale. Dintre proiectele implementate în anii anteriori menţionăm câteva care au avut un impact deosebit:
- Centrul de consiliere şi sprijin pentru părinţi şi copii (2010): proiectul, cofinanţat de SPAS, a urmărit consilierea psihopedagogică, psihologică şi socială a 20 de familii (10 familii în dificultate şi 10 familii monoparentale) în 51 de întâlniri având durata de 2 ore fiecare.
- Prietenii curcubeului (iunie-august 2010): vizite la Muzeul de Arte Plastice, precum şi la mănăstirile din nordul Moldovei pentru 20 de copii din comunitatea locală. 
- Expoziţii de pictură au fost organizate la Mănăstirea Topliţa şi la Baia Mare
- Pregătit să fiu părinte? – proiect implementat în 2012, proiectul a urmărit creşterea gradului de informare, educaţie, conştientizare a adolescentelor cu privire la sănătatea reproducerii şi consecinţele începerii premature a vieţii sexuale. Proiectul a fost cofinanţat de Serviciul Public de Asistenţă Socială. 
-  Centrul - o şansă pentru fiecare, de integrare socio-profesională a tinerilor fără adăpost (2013): proiect implementat în parteneriat cu AJOFM MM, care a urmărit integrarea socială şi profesională a tinerilor fără adăpost. Proiectul, cofinanţat de Serviciul Public de Asistenţă Socială, a reuşit sprijinirea a 10 tineri, din care trei s-au angajat.
- Gazeta de Religie şi Spiritualitate Ortodoxă (2013) – proiectul, cofinanţat de Consiliul Local Baia Mare (lunile iunie şi iulie) şi de Consiliul Judeţean Maramureş (luna august), a reuşit publicarea în lunile iunie şi iulie a unui instrument complex, formal, informal, educativ şi cultural care a constituit o alternativă la non-valorile şi non-modelele promovate de societate şi mass-media. 
- Filantropia (martie 2014-martie 2015): proiectul, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013,  a urmăit facilitarea integrării pe piața muncii a 320 de persoane fără loc de muncă din regiunea nord-vest, cu accent pe șomerii de lungă durată, în termen de 12 luni, prin furnizarea serviciilor de informare, consiliere și orientare privind cariera, formare profesională continuă, ateliere profesionale de lucru, sprijin pentru găsirea unui loc de muncă.

Responsabil: pr. Vasile Fodorut

Contact:
Adresa: Baia Mare, bd. Republicii nr. 8, jud. Maramureş
Telefon: 0747108842